2013. szeptember 18., szerda

Good to know...

Hoi!
                A mai bejegyzésem kicsit eltérő lesz az eddigiektől. Most nem egy velem/velünk történt esetről informálódhattok, ha a következő néhány sor átfutására szántok pár percet, hanem az eddigi tapasztalataim (és ez teljesen szubjektív vélemény lesz), tanulságaim, vagy éppen jónak/rossznak bizonyult döntéseim egy rövidebb szinopszisa következik. Először is: Hollandiában szinte mindenki beszél angolul, így aki tervezi, hogy ide utazik egy rövidebb vagy hosszabb időre (és milyen jól teszi J ), annak nem kell aggódnia amiatt, hogy nem tud informálódni a helyiektől (Feltéve ha ő maga tud angolul). Groningen (de általában az egész ország) tiszta, rendezett és gyönyörű. Tele van csatornákkal, zöld területekkel, tavakkal, parkokkal. 
A fa, amire mindenki fel akarna mászni...

A nyelvismereten felül eddigi tapasztalataim alapján bátran állítom, mindenki nagyon udvarias és segítőkész. Az árakat tekintve például a tejtermékek, pékcuccok, édességek, fűszerek, olaj, zöldségek, gyümölcsök, sörök, üdítők hasonlóak, mint otthon.  Azonban például a borok, húsok, halak megvásárlásához mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni, illetve ha nem szeretjük magunk megfőzni az ebédet és be akarunk ülni egy étterembe, az további többletköltséget jelent.  Mind italok, mind ételek terén drágák a vendéglátóhelyek (A példa kedvéért: 1 pohár (nem korsó) csapolt Heineken 1 euró, ami nem kevés, főleg ha azt nézzük, hogy hazai sörről van szó) . Bárminemű bevásárlásra a legalkalmasabb a piac (kedden,pénteken, illetve szombaton) és az Albert Hein nevű shop.
A piacos napokon mindig tele a "city".

 A leghúzósabb „tétel” minden kétséget kizáróan a lakbér. Míg otthon egy kollégiumért átlag 10-20 ezer forintot kell fizetni havonta, addig itt átszámolva, mintegy 90-120 ezret és ez a horribilis árkülönbség nem igazán nyilvánul meg plusz szolgáltatások vagy esetleg nagyobb kényelem tekintetében. Ez is, csakúgy, mint az otthoni kollégiumokban a lakhatást, víz, gáz, villany és internet használatot foglalja magába. Kinézetüket, illetve állapotukat tekintve a pécsi kollégiumok biztosan jobbak, újabbak (Persze ez nem jelenti azt, hogy ez ne lenne jó). 
A kollégium Kraneweg felőli oldala.

A tömegközlekedés valamivel drágább, mint a Magyarországon megszokott, de nem is jellemző, hogy ezt használják az emberek (Többnyire csak nagyobb távolságokra pl.: reptér). Az elsődleges közlekedési eszköz a kerékpár. Elsősorban a klasszikus stílusú kerékpárokra kell gondolni, amelyek állapota nem mindig van egyenes arányosságban eladási árukkal. Ha ügyesek, szerencsések, gyorsak vagyunk, vagy esetleg van egy ember, aki ismer egy másik embert, aki már hallott olyanról, hogy valaki ilyenekkel üzletel (Igen, a lopott kerékpárokról beszélek. J ), akkor megúszhatjuk 20-30 euró körül is a kerékpárunk beszerzését, azonban többnyire 70 eurótól kezdődnek a !használt! kerékpárok is. A lopott kerékpárok vásárlását azért sem javasolnám, mert minden vázon található egy szám, ami alapján a rendőrség azonosítani tudja a biciklit és ha lopott darabról van szó, akkor nem fogja érdekelni őket, hogy te voltál-e az elkövető, vagy téged is csak átvertek. A te kerékpárod, a te felelősséged. Jómagam, egyébként  95 euróért vettem a drót szamarat egy használt kerékpár üzletben, illetve további 10 eurót fizettem a bicikli zárért. Első nap Christian, kollégiumi „helytartónk” azt a tippet adta, hogy ne sajnáljuk zárra a pénzt és mindenképpen vegyünk egy masszív darabot, mivel ha nem is gyakori, de mindenképpen létező jelenség a kerékpárok lopása ebben a számunkra utópisztikus országban. J A kerékpárra és a hozzá tartozó dolgokra azért is megéri kiadni a pénzt, mivel távozásunk előtt, szinte biztosan gond nélkül eladhatjuk közel ugyanennyiért, tehát ez inkább csak amolyan bérleti díj. És végül még egy fontos dolog: Ha kerékpárt vásároltok, mindig ellenőrizzétek alaposan. Nerina példájából (hátsó kerékcserére szorult vétel után 1 nappal) tudom, hogy könnyű megszívni. Az ő esete szerencsére jól/olcsón végződött.J 
Gazdájukra várakozó kerékpárok az egyetem előtt.

Így első nekifutásra ennyi jutott eszembe. Nemsokára jelentkezem. Szép napot! Doei!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése