2013. október 7., hétfő

Randstad nem egy város…

Hoi!

      Elnézést, hogy ilyen sokáig nem jelentkeztem, de a több héten át tartó betegség miatt nem is igen csináltam semmi olyat az elmúlt néhány napban, ami számotokra megérné, hogy végigküzdjétek magatok néhány általam írt soron. Nem úgy szombaton, mikor is végre eljött a nagy hármas, Amszterdam- Hága-Rotterdam vizit ideje. A kurzus keretein belül szervezett túra reggel 8.30-kor indult, szokásosan a vasútállomás elől. Én egy kicsivel előbb indultam el a kollégiumból, mint a többiek, mert előző napi falánkságomnak köszönhetően nem maradt miből útravalót csinálnom :-) Így azonban lehetőségem nyílt megnézni a piacot közvetlenül nyitás előtt. Hihetetlen, hogy itt tényleg mindenki törekszik a lehető legtöbb dolgot itt és nem pedig szupermarketekben megvásárolni. Már 8 (nyitás) előtt 5-10 perccel is többen ácsingóztak és türelmetlenül várták, hogy a friss zöldséget, gyümölcsöt és halat kipakolják az eladók, hogy ők aztán a szép, egyenletes sorokat megbontva széthordjanak mindent. Egyszerűen imádom.
Az éledező piac...

      Na de ennyi kitérő elég is. A csoport nagy része nem aludta ki az ’’ajánlott adagját’’, így az első megállóig többnyire csendben, éledezve jutottunk el. Ez a város Urk volt, ahol megnéztük, hogy húzódik vissza fokozatosan a tenger, sétáltunk a kikötőben (ahol egyébként futballpálya méretű konténerszállítók sorakoztak), illetve pár perc erejéig a városban is. Szép, csendes és nyugodt kis hely. Talán kissé túl nyugodt is. 
Urk: A templom, rajta az amszterdami címerrel...


A tenger...


Vajon ez itt a lakóház része? :)


Hát nem kicsik...

      Innen, utunkat folytatva Amszterdamba mentünk. Már másodszor. És végre látom a belvárost is-gondoltam én, de ismét ’’csalódnom’’ kellett. Megint csak a külvárosig jutottunk el. Egészen pontosan Bijlmerig, ahol földrajzos szemmel megvizsgáltuk :)))))) a közel 100 ezer embernek lakóhelyet nyújtó övezetet, illetve megtekintettük az 1992. október 4-i repülőgép katasztrófa emlékhelyét is (lásd alul). Szép-szép, de azért én bíztam benne, hogy a belvárosba is eljutunk végre. Sebaj, majd legközelebb. Kárpótlásként, mikor elindultunk Hágába, elhaladtunk az AJAX stadionja !!!alatt!!!, ami focit kedvelő emberek számára mindig nagy élmény.
Pályára lépni egy dolog, na de alá!!!

      A következő állomásunk Hága volt, Hollandia 3. legnagyobb városa, mely egyben az ország közigazgatási és királyi székhelye is. Érdekes volt egyszerre látni a ’’régi vágású’’ holland parlamentet és a mögötte elhelyezkedő, felhőkarcolókkal (vagy inkább fél felhőkarcolókkal :) ) enyhén megtűzdelt modern városrészt. Nyilván tudatosan hagyták meg eredeti külcsínében a parlamentet, ám mégis olyan volt, mintha nem oda illene. És ezt tovább erősítette, mikor az udvarán áthaladva a belső tér egy részét is megpillanthattuk. Kívül öreg, szép és klasszikus, belül pedig letisztult és modern. Nekem tetszett, és úgy maga a város is nagyon jó benyomást tett. Ide még érdemes lesz visszatérni…
Paul és a Pénzügyi Minisztérium cifra bejárata.


Hát ha megkínoznak sem emlékszem rá, hogy ez milyen nemzeti intézmény.  
A parlament és ami mögötte van :)


Szintén...
A királyi könyvtár.


A ?felhőkarcolók? 


A belváros új építésű negyede többnyire ilyen.

      Innen a túra utolsó célpontja, Rotterdami Erasmus szülővárosa, Hollandia 2. legnépesebb települése (és ezzel meg is van a mesterhármas), Rotterdam felé vettük az irányt. Tanárunk, Paul elmondása szerint a 2. világháborúban rommá bombázott város újjáépítésekor nagy dilemmában voltak, hogy ugyanúgy építsék meg, mint amilyen volt, vagy egy teljesen új várost hozzanak létre (mindössze egy torony maradt épen a bombázás után). Az új városkép kialakítása jó ötletnek bizonyult. A város központjából kiemelkedő magas épületek és a Maas folyón átívelő szép hidak már elsőre is megfogják a szemet.
A régi-kikötő nevű régi kikötő :) nemcsak forgalmas és kifejezetten jó fekvésű kávézóiról és pubjairól híres, hanem itt találhatók a kocka házak (cube houses) is. A belépés 2 euró volt, amit utólag kicsit túlzásnak éreztem. Nagyjából 3 perc alatt végigjárható egy lakás és véleményem szerint kívülről nagyobb élmény mint belülről. De legalább egész szép Gyűrűk Ura makettgyűjteményük volt. :)Ezt követően a Maas folyó túlpartján lévő városrészt néztük meg. Itt található az Europoort, ami egy hatalmas kikötő és egyben ipari központ is. Olyan érzésem volt, mintha egy különálló város lenne Rotterdamon belül. Konténerszállítók, tankerek, hatalmas tartályok és sok-sok beérkező holmi elosztását, feldolgozását végző gépek, üzemek és dolgozók tömege. Tényleg lenyűgöző. Ezután egy, a város szélén található étteremben közösen vacsoráztunk, majd ezt követően a csoport néhány tagját a kocka házaknál ''túrapánk'', Paul szélnek eresztette (úgy döntöttek maradnak egy éjszaka erejéig és megnézik ''mit tud a város'' :) ), mi pedig elindultunk a civilizáció, azaz Groningen felé. Nagyjából negyed 12-kor gurultunk be a vasútállomáshoz, ahol álmos búcsút véve, mindenki nyeregbe pattant és hazatekert. Összességében jó kirándulás volt, de a sűrű program miatt nagyon fárasztó és nem is volt elég időnk igazán felfedezni a belvárosokat. De gond egy szál sem. Végülis föcisek vagyunk. Szeretünk utazni. Majd legközelebb...
Ez olyan mint Pécsen a pi...a szobor, csak nagyobb :D 
Cube houses 
A gyűjtemény egy része....


Nem tudom ez mi, de jól nézett ki.
Rotterdam...
A hattyú-híd...
Tudom, hogy nem vagyok egy nagy fotóművész de megígérem, hogy amint megkapom a csoporttársaktól a jobb minőségű és beállítású képeket, felteszek belőlük jó sokat, unalmas kommentárok nélkül.

Doei!

Kiegészítés:

1: Az Izraeli Légitársaság teherszállító repülőgépe 1992. október 4-én a megszokott rendben szállt fel az amszterdami Schiphol Repülőtér betonjáról. A világ egyik legsűrűbben lakott városa fölé érve azonban a jobb szárnyon található két hajtómű minden figyelmeztető előjel nélkül leszakadt, és az áruval megrakott jumbo pár perces haláltánc után 43 ember életét kioltva egy lakóházba csapódott. Vajon terroristaakció, vagy “egyszerű” mechanikai hiba okozta a katasztrófát? 

2: A Randstad (Patkóváros) egy konurbáció Hollandiában. A patkó alakú várostömörülést Utrecht, Amszterdam, Rotterdam, Hága és a köréjük tömörült középvárosok, agglomerációs zónák alkotják. Noha egyenként minden város agglomeráció nélkül kevesebb mint 1 millió lakosú, az egymásba érő várostömörülés népessége meghaladja a 7 millió főt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése